Градови СрбијеДомаћи производиЕко свестНовости

„Предузетници из клупе“: Ђаци Пољопривредне школе у Свилајнцу постижу значајне резултате

Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика „Свилајнац“ се поноси првим местом у Србији по производњи и преради воћа, поврћа и млека. У овом образовном установом годишње се произведе више од пет тона сокова, 500 килограма разноврсних џемова, као и обиље јогурта и сирева.

Ђаци школе су недавно учествовали у креативном подухвату прављења глицеринских сапуна под вођством васпитачица Татјане Јеремић, Кристине Николић и Мартине Костадиновић. Сапуни, прављени први пут, биће понуђени на продају на новогодишњем базару у Свилајнцу, а сав приход намењен је хуманитарним активностима.

Ова иницијатива васпитачица има за циљ подстицање предузетничког размишљања код ђака, али такође промовише и развој њихових естетских вештина.

Школа се такође истиче у пројекту „Озеленимо игру“, који је део Ерасмус плус програма. Током наредне три године, школа ће сарађивати са партнерима из Француске, Румуније, Турске, Италије и Северне Македоније како би подстакла ђаке на размишљање о одрживој пољопривреди, екологији и промени начина живота.

Директор школе, Дејан Милуновић, истиче да вишак производа продају трећим лицима, а приход користе за унапређење живота у школи, финансирање школске економије, матурских вечери и посета релевантним манифестацијама.

Додатно, ученичка задруга „Златни клас“, део школе, недавно је добила средства од Министарства просвете за набавку сушаре за воће, проширујући тако свој асортиман производа на сушене воћне производе.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајнац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *