Градови СрбијеНовостиСело

Технологија и предузетништво младих покрећу оживљавање села

У претходним годинама, често смо чули приче о младима који напуштају село и не желе да се баве пољопривредом. Међутим, захваљујући технологији и растућем интересовању младих за предузетништво, овај тренд се сада мења.

Оно што је некада било незамисливо у пољопривреди, данас се може решити на неколико кликова захваљујући дигиталним технологијама. Додатно, актуелна пандемија, парадоксално, подстакла је младе да се врате на село, осећајући потребу за природом и слободом.

Повратак младих на село: Изазови и могућности

У светлу овог преокрета, поставља се питање како подржати младе који желе да се врате на село и како технологија може помоћи у том процесу. Националне стратегије усмерене ка младима одражавају тежњу ка оживљавању села.

У последње време, сведоци смо инспиративних прича, попут оне о Младену Ристићу из Косаничке Раче код Куршумлије, који се вратио на село након завршетка Пољопривредног факултета. Слично томе, села попут Леушића бележе пораст наталитета, указујући на промене набоље.

Подршка младима на селу

Како би се млади мотивисали да успешно живе од пољопривреде на селу, важно је пружити одређене погодности. Тренутни конкурс за доделу бесповратних средстава младим паровима за куповину кућа на селу представља један од корака у том смеру. Овај приступ можда делује романтично, али обезбеђује кров над главом многим породицама и прилику за покретање сопственог посла.

Едукација и информације као кључни елементи

Да би млади пољопривредници били успешни, неопходне су едукације и информације. Фондација Дивац истражује како млади долазе до подстицајних мера, а резултати указују на то да су информације доступне преко личних контаката једнако важне као и интернет. Стога је кључно обезбедити лакши приступ информацијама, фондовима и обукама како би млади били добро припремљени за изазове на селу.

Ојачавање инфраструктуре у селима

Инвестирање у инфраструктуру у селима, попут водоснабдевања, канализационе мреже, приступних путева и телекомуникационе мреже, кључно је за стварање услова који се могу упоредити с онима у градовима. Задруге се такође истичу као ефикасан модел удруживања сељана, пружајући подршку и размену знања.

Утицај дигитализације у пољопривреди

Дигитализација игра кључну улогу у овом преображају. Интернет доноси прецизност и технологију у пољопривреду, чиме се омогућава ефикаснији рад и смањење трошкова. Млади, који су вешти у коришћењу технологије, препознају предности дигитализације и користе их свакодневно.

Заједнички напор за оживљавање села

Очување села постаје културни патриотски чин, а на нама је да подржимо младе у овом процесу. Градови пружају много могућности, али дигитализација доноси села модерним алатима и технологијама. Сви заједно можемо допринети оживљавању села и пружити подршку младима који желе да се врате природи и пољопривреди

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *