Градови СрбијеНовости

Рекордан број учесника на традиционалном пливању за Часни крст у Параћину поводом Богојављења

У духу једног од највећих хришћанских празника, више од 80 храбрих учесника пливало је за Часни крст на Грзи поводом једног од највећих хришћанских празника – Богојављења. Ова годишња манифестација, организована пету годину заредом, није имала такмичарски карактер, већ је окупила људе у духу заједништва и прославу вере.

Организатори овогодишњег Богојављенског пливања били су ГГ „Одбранимо Грзу“ и Туристичка организација Параћин под покровитељством општине Параћин и Зорана Којадиновића. Зоран Којадиновић, један од организатора, нагласио је да је пливање на Грзи организовано у част одбране реке која је била намењена стављању у цев.

Ове године пријавио се рекордан број пливача из Параћина и околних градова, што сведочи о растућем интересовању за ову манифестацију. Владан Вучковић, директор Туристичке организације Параћин, истакао је да је пливање организовано пету годину заредом по такозваном руском стилу, са деоницом дугом 33 метра симболизујући број година које је Исус Христ имао у време страдања. .

Пливање је било ревијалног карактера, а пливачи су само допливали до Часног крста и назад на обалу. Иако без такмичарског аспекта, сви учесници су награђени мајицама и захвалницама. Манифестација се одвијала уз подршку и ангажман ронилаца, припадника Добровољног ватрогасног друштва и Црвеног крста Параћин, обезбеђујући да све протекне у најбољем реду.

Организатори су изразили задовољство растућим одзивом из године у годину и изразили наду да ће традиција Богојављенског пливања за Часни крст на Грзи наставити да окупља заједницу и у наредним годинама.

Манифестацију су подржала културна удружења, као што је КУД „Цар Душан“, и млади талентовани хармоникаш Никола Симић са оркестром, додајући музички и културни печат овом празничном догађају.

Богојављенско пливање за Часни крст на Грзи не само да чува традицију, већ и промовише дух заједништва, солидарности и вере током празничне сезоне. Ова манифестација остаје драгоцен део локалне заједнице у Параћину.


About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *