Градови СрбијеНовости

Свилајнац спектакуларно обележио Дан општине отварањем споменика Ресавцу

Свилајнац је јуче импозантно обележио Дан општине отварањем споменика војводи Милосаву Здравковићу Ресавцу, који је био зачетник савременог Свилајнца. Наиме, од 29.јуна 1866. године, Свилајнац је проглашен варошицом указом кнеза Михаила Обреновића.

Обележавање Дана Свилајнца отпочело је откривањем портрета Милосава Здравковића Ресавца из 1838. године, аутора Уроша Кнежевића, у холу Центра за културу, а потом су представници општине положили венце на гроб Ресавца у порти цркве Светог Николе у овом граду.

Затим је у вечерњим сатима одржана Свечана академија у главној улици, где су уручене плакете Општине Свилајнац владики браничевском Игњатију и министру за иновације и технолошки развој Ненаду Поповићу.

Новчане награде у износу од 60.000 динара добили су ђаци генерација, а 30.000 освајачи једног од прва три места на републичким такмичењима. Такође, установама и појединцима су уручене захвалнице.

-Ми смо на добрим темељима наставили да стварамо оно што је започето пре скоро 200 година. Ресавац би сигурно био поносан на оно што смо урадили у протеклих 10 и више година. Данас се општина Свилајнац и званично одужила Милосаву Здравковићу Ресавцу подизањем и откривањем споменика. Свилајнац иде у добром правцу, наш је план за наредне године да завршимо канализациону мрежу, ове године комплетно водовод. Очекујемо почетак једног од великих пројеката на територији наше општине, а то је изградња новог моста и обилазнице око Свилајнца у дужини од 12,5 километара. Постоје пуно пројеката који се реализују на територији општине Свилајнац. Рећи ћу за крај да је Ресавац успео од села да направи варошицу, а многи кажу да смо ми од те варошице успели да створимо један мали град. А да би један град био град, мора да добије градски музеј, те ове године крећемо са реализацијом тог пројекта. Надам се да ћемо следеће године на исти дан отворити и музеј, да би све значајне ствари за овај град буду стављене на једном месту, изјавио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Министар Ненад Поповић је у свом излагању закључио да Свилајнчани не треба да брину за своју будућност јер постоји велики број талентоване деце за математику, технику и технологију:

-Свилајнац јесте, и он ће сигурно бити у будућности још снажнији и бољи центар за математику, технике и технологије. Свилајнац однедавно поседује и Иновативни стартап центар. Нове стартап компаније неће своје производе продавати само овде у Србији, већ ће их извозити по целом свету. Најбољи технички факултети на свету се налазе баш у мањим градовима који имају изванредну привреду. Центар технике и технологије Србије требало би да буде баш у Свилајнцу, поред овакве привреде и сјајне деце. Мислим да је важно у будућности да се размишља о отварању техничког факултета овде у Свилајнцу.

Министар Поповић се осврнуо и на свилајначку инфраструктуру:
-За годину дана овде је изграђено 5 фабрика које су кренуле с радом. То се, ако гледамо по броју становника, није десило ни у једном српском граду, а верујем ни у целом региону југоисточне Европе. Ускоро ће бити изграђен и мост и заобилазница. Кренуло је пројектовање, а ускоро и градња најсавременије канализационе мреже. А надамо се да ћемо следеће године овде отворити и нови музеј. Ова нова инфраструктура ће омогућити много бољи живот свим Свилајнчанима. Морам да кажем, да је за мене лично, Предраг Милановић најбољи председник општине, завршава министар Поповић.

За сам крај ове свечане манифестације откривен је споменик Ресавцу на тргу хероја уз спектакуларни ватромет.


Аутор споменика је академски вајар Зоран Ивановић. Бронзана скулптура са ликом Милосава Здравковића Ресавца израђена је у уметничкој ливници „Кузман“ у Смедереву. Укупна висина споменика је 4,2 метра. Споменик Ресавцу је постављен на месту одакле је у оно време почињало његово имање.

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *