Градови СрбијеНовостиСело

UNICEF у сарадњи са Црвеним крстом Србије испоручује финансијску хуманитарну помоћ за најугроженије породице

UNICEF и Црвени крст Србије дистрибуирају финансијску хуманитарну помоћ за 500 најугроженијих породица у Србији. Помоћ за 500 домаћинстава са децом је усмерена на породице из 9 општина (Александровац, Брус, Ивањица, Осечина, Сјеница, Прибој, Нови Пазар, Пријепоље, Рековац). Помоћ за 500 породица, обезбеђена је у оквиру кампање „За 1.000 породица са ивице“ која је покренута крајем прошле године да би се породицама са децом које имају хронични недостатак прихода, обезбедила новчана средства да задовоље основне животне потребе и премосте зиму.


„Знамо да економски шокови највише погађају децу из најсиромашнијих породица, а пандемија COVID-19 је њихов материјални положај додатно погоршала смањивши приходе, који су и пре избијања пандемије били недовољни. Зато су новчана давања важан вид подршке за најугроженије породице у кризним временима, јер ионако тешки, њихови животни услови доласком зиме постају још изазовнији. UNICEF је крајем прошле године мобилисао сопствене ресурсе и анимирао пословни сектор и појединце да нам помогну да прикупимо средства да најсиромашнијим породицама са децом обезбедимо неопходну финансијску помоћ да преброде зиму“, изјавила је Дејана Костадинова, директорка UNICEF-а у Србији.


Од октобра прошле године, када је покренута кампања, захваљујући донацијама појединаца и пословног сектора прикупљено је 23 милиона динара. Компанија Catena Media је обезбедила значајну донацију која је обезбедила помоћ за 300 породица.
„Компанија Catena Mediа је крајем прошле године издвојила средства да подржи породице које живе у тешким условима и које је пандемија додатно дестабилизовала, јер су принуђени да се довијају како да обезбеде храну за децу и основне животне намирнице. Свесни смо да једна компанија сама не може да реши проблем сиромаштва, али удружени, можемо да направимо промену и помогнемо деци која живе у тешким условима. Ако би се овом апелу придружило још компанија, наш би одговор могао да обухвати свих 1000 породица и ми позивамо наше партнере и пословну заједницу да се придруже UNICEF-у, који сваки пут тачно идентификује друштвене потребе које треба задовољити кроз заједништво“, рекао је Денис Ристић, генерални менаџер из компаније Catena Mediа.


Бојан Имер је отац петоро деце који је по избијању пандемије остао без посла и прихода. „То је било баш тешко. Била је изолација, нисмо имали шта да радимо. Само смо били у кућама. Њима је потребна обућа, одећа, јер кад нам се кућа срушила њихове ствари су све остале тамо. Ћерка је добра, учи добро, као и ова у вртићу. Учитељице су звале и рекле да су добре. Ова помоћ ће нам омогућити да им купимо основно за школу и да их обучемо“, истакао је Бојан Имер, приликом уручења финансијске помоћи његовој породици.
UNICEF, Црвени крст Србије и организације Црвеног крста у општинама и градовима задужени су за реализацију активности новчане помоћи домаћинствима са децом, а подршку у идентификацији потенцијалних корисника пружају центри за социјални рад, патронажне службе домова здравља и локална самоуправа.

У зависности од броја чланова домаћинства, UNICEF ће сваком домаћинству у складу са структуром породице и броја деце, уплатити новчану помоћ на поклон банковној картици коју ће дистрибуирати Црвени крст Србије.
Уплаћена средства могу се користити искључиво за недостајуће потребе домаћинства са децом која се односе на храну, хигијену, лекове, и плаћање комуналних трошкова домаћинства.
Криза и неизвесност изазване пандемијом COVID-19 није завршена. UNICEF, заједно са партнерима, наставља да помаже најугроженијим породицама.

Извор фотографија: Printsscreen Facebook

Општина Рековац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *