Градови СрбијеНовости

Варварин: Због немаштине напустио школу, моле за помоћ да би преживели зиму

Лазар (16) из Обрежа код Варварина годинама живи у нехуманим условима са болесном мајком. Неуредну и хладну кућу пре неколико година средили су људи из хуманитарног удружења „Ми помажемо, прикључите се и ви“. Након смрти оца тог тинејџера, међутим, ситуација се поново погоршала.

Дечак је чак морао да напусти и школу, а био је одличан ђак.

Контактирала ме је једна девојка и испричала причу о Лазару, он је тада имао 12, 13 година и живео са родитељима у врло лошим условима, који су били забрињавајући. Тада је апел, поред нашег удружења, поделио и вероучитељ који је био дечаков разредни старешина. После тога, кућу смо поприлично средили. Имали смо акцију у којој смо недељу дана избацивали лом из куће – објашњава хуманитарка Даница.

Даница је приметила још један алармирајући проблем. Како наводи, Лазаров отац је у то време и даље био жив, али рана коју је видела на његовој нози улила је стрепњу.

– Када сам их посетила први пут, с обзиром на то да сам здравствени радник, приметила сам да његов отац има једну врло озбиљну рану на нози. Два дана пре тога он је изашао из болнице и ја сам приметила да њему та рана цури и предложила да оде код доктора да се она испита. Рекли су да је гангрена узела маха и да ће нога морати да се ампутира. Нажалост, отац није хтео да оде у болницу и пристане на ампутацију и након само 8 дана је преминуо. Лазар је остао сам са мајком која је психички болесна – наводи она.

Смрт оца веома је погодила дете, а Лазар, свестан свих проблема који су их задесили одлучио је да заустави школовање и остане са мајком. Иако је прва акција уродила плодом, жена због болести није у могућности да брине о кући, па су се услови у којима породица живи поново погоршали.

Додатне проблеме ствара им и празан фрижидер, који немају како да напуне, јер је социјална помоћ коју добијају веома мала.

Центар за социјални рад из Варварина ме је поново контактирао и замолио да поново помогнемо детету јер се он смрзава. Нема огрев, нема храну… Дечак не жели да напусти мајку, прекинуо је школовање, а био је одличан ђак. Упркос свему, мислим да је он и даље мали да би зарађивао и издржавао мајку и себе, има тек 16 година – напомиње Даница.

Хуманитарка моли све људе добре воље да помогну дечаку како би и он искусио чари детињства као и свако други. Објашњава да дете није криво за ситуацију у којој се нашло, а највише је брине како ће преживети зиму без огрева и хране.

PHOTO: SCREENSHOT

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *