Градови СрбијеЕко свестСело

Завршени радови на санацији корита реке Булињак и потока Бељава у Кушиљеву

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић и председник општине Свилајнац Предраг Милановић обишли су завршене радове на санацији корита реке Булињак и потока Бељава у Кушиљеву.

PHOTO: SCREENSHOT

Услед недовољне пропусне моћи корита узводна деоница Булињака и поток Бељава у прошлости су плавиле инфранструктурне објекте, пољопривредне површине и приватну имовину. Изведени су регулациони радови на реци Булињак од моста у центру села до улива потока Бељава са изградњом обостраних насипа. Узводно од ових деоница, природна корита имају довољну пропусну моћ за меродавну воду, тако да је довољно било само чишћење корита од вегетације и наноса. Ушће Бељаве у Булињак је заштићено каменим радовима у бетону, на постељици од шљунка.

Директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић истакао је да ово још један пример добре сарадње са локаланом самоуправом како би се повећала безбедност становништва и унапредила заштита од поплава на територији општине Свилајнац:

„Сад смо на завршетку радова на потоку Булињак у Кушиљеву, где смо реконструисали 1.600 метара најугроженије деонице кроз село Кушиљево и још 500 метара потока Бељава, чиме смо обезбедили овај крај. Сарадњу настављамо јер нас очекује велики пројекат наводњавања Ресавске целине, који би требало да почне са реализацијом наредне године.“

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић рекао је да је овим пројектом решен вишедеценијски проблем мештана села Кушиљево:

„Реконструкцијом потока решили смо проблем који траје 30 година и који је правио велику штету мештанима Кушиљева. У протеклом периоду, у сарадњи са „Србијаводама“ и Владом Републике Србије урадили смо велике и значајне пројекте на територији наше општине, али ту не стајемо, чека нас следећи велики пројекат наводњавања Ресавске целине. Наводњаваће се око 1.100 хектара земљишта, што ће знатно олакшати пољопривредну производњу“ – рекао је Милановић.

У склопу редовног одржавања на подручју општине Свилајнац извршени су радови на кошењу деснообалног насипа Велике Мораве, Булињака и Ресаве.

(Извор: Portal 035)

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *