Градови СрбијеНовостиПољопривредаСело

Подршка сточарима и пчеларима у Ћуприји: Бесплатни репроматеријал за повећање приноса

Општина Ћуприја, у сарадњи с Институтом за крмно биље из Крушевца и уз подршку Министарства пољопривреде Србије, недавно је реализовала пројекaт доделе бесплатног репроматеријала и садног материјала сточарима и пчеларима са своје територије. Овај пројекaт има за циљ повећање приноса и побољшање квалитета земљишта на овим фармама.

Пројекaт, вредан милион динара, спроводи се већ другу годину узастопно и постао је традиција у Ћуприји. Дванаест сточара и десет пчелара имали су прилику да добију бесплатни репроматеријал и садни материјал како би унапредили своју производњу.

Додела репроматеријала одвијала се на основу спроведених испитивања и анализа стручних служби Института за крмно биље. Помоћник председника Општине Ћуприја, Бранко Милојевић, изразио је задовољство што су пољопривредници позитивно реаговали на овај пројекат и што је сарадња са Институтом за крмно биље настављена.

Током реализације пројекта, научни сарадници из Института за крмно биље прикупили су 24 узорка земљишта и сточне хране са фарми. На основу темељних анализа, идентификована су два кључна проблема земљишта на том подручју: висока киселост, што представља изазов за узгајање луцерке, и значајан недостатак фосфора у земљишту.

Институт за крмно биље има богато искуство у спровођењу сличних пројеката и до сада је релизовао овакве иницијативе у више од 150 локалних самоуправа, укључујући и учешће више од 1.200 пољопривредника.

Општина Ћуприја је током протеклих година знатно појачала своја улагања у пољопривреду путем различитих субвенција за пољопривредне произвођаче. Ова иницијатива представља корак ка унапређењу пољопривредног сектора, доприноси бољем квалитету хране и помаже руралним заједницама на територији Ћуприје.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *