Градови СрбијеНовостиТуризам

У Јагодини отворен реконструисани Музеј наивне и маргиналне уметности

Након три године од започињања потпуне реконструкције Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, ова кућа (чија је зграда заштићено културно добро) јуче је поново свечано отворена. Изложбени капацитети музеја проширени су доградњом анекса, али и депоа, па ће публика моћи да се у реновираном изложбеном простору упозна и са делима која до сада нису могла да буду излагана.


Маја Гојковић, министарка културе и информисања, истакла је да се ради о по много чему јединственој и специфичној установи културе, не само зато што је то музеј посвећен наивној уметности, која је своју афирмацију доживела тек у 20. веку, већ и зато што се његов највећи и централни излагачки простор налази у Јагодини, изван, условно речено, великих културних центара.


– Министарство је у реконструкцију и доградњу музеја определило близу 340 милиона динара па су коначно створени адекватни услови за чување и излагање вредне збирке која има више од три хиљаде дела. То ће, уз недавно отворени Салон Ото Бихаљи Мерина у Београду, који је у саставу овог музеја, додатно појачати капацитете и доступност овог вида стваралаштва – истакла је Маја Гојковић.


Ивана Башичевић Антић, директорка овог музеја, казала ја да нова стална поставка говори о основној визији музеја, а у питању је ослонац на историјски период, шездесете и седамдесете године прошлог века, када се бележе највећи домети наше самоуке, односно „наивне” уметности, и то на светској сцени.
– Аутори попут Богосава Живковића, Илије Босиља, Саве Секулића и Емерика Фејеша добили су светско признање и статус врхунских уметника, а први пут је уметничка продукција наше земље била пионир у једном домену. У другом делу поставке налазе се савремени аутори, чија уметност настаје у идентичним условима у којима настаје сва савремена продукција данас – додаје она.

Foto: Printscreen Facebook

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *