Градови СрбијеНовости

Успех у контроли инфлације: Пад на 8,5% у Србији за октобар

Потпредседник владе и министар финансија, Синиша Мали, изнео је вести о паду инфлације у Србији за месец октобар. Према флеш процени, инфлација у Србији у овом месецу износила је 8,5 одсто, што представља значајан пад у односу на претходни месец када је износила 10,2 одсто.

Мали је са задовољством истакао ову вест током обиласка нове зграде Централе Пореске управе (ПУ) у Земуну и честитао грађанима Србије на постигнутом успеху. Истакао је да се очекивало да се једноцифрена инфлација постигне тек у децембру, али да је очигледно да су све мере које су предузете претходних месеци већ почеле да дају резултате.

Министар Мали нагласио је да су нижа инфлаторна очекивања и већи пад инфлације од очекиваног резултат бројних фактора. Мере као што су акција Боља цена, контрола цена горива, ниске цене струје и гаса у Европи, контрола цена основних животних намирница, као и рестриктивна фискална политика, сви су допринели овом значајном паду инфлације у октобру.

Осим тога, министар је истакао да ће додатни економске мере, укључујући исплату од 20.000 динара свим пензионерима, једнократну исплату од 10.000 динара примаоцима новчане и социјалне помоћи, повећање плата у јавном сектору од 10 одсто, повећање пензија од 14,8 одсто, и повећање минималне зараде од 17,8 одсто, заједно са падом инфлације, допринети расту реалних прихода грађана Србије.

Министар Синиша Мали је нагласио да овакав пад инфлације у октобру брже од очекивања доказује да заједно можемо савладати изазове и остварити економске успехе. Србија се може похвалити добрим макроекономским показатељима, укључујући раст БДП-а од 3,5 одсто у трећем кварталу, што је посебно импресивно с обзиром на негативне стопе раста у многим развијеним економијама ове године.

Министар је поновио да ће БДП Србије ове године бити рекордних 68 или 69 милијарди евра, што представља значајан напредак у односу на стање пре десет година када је износио 33,4 милијарде евра. Такође, истакао је рекордно високу запосленост од 2,365 милиона људи и ниску незапосленост од 9,6 одсто.

Синиша Мали закључује да је српска економија стабилна и снажна, те да ће влада и даље наставити да се бори за бољи животни стандард грађана и будућност наредних генерација.

Фото: Танјуг / Сава Радовановић

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *